50 jaar Balletorkest

Het Balletorkest op tournee naar Parijs, oktober 1983.

Het Balletorkest, opgericht in 1965, vierde afgelopen seizoen haar 50-jarig bestaan.

Sinds begin jaren zestig, na de internationale doorbraak van zowel Het Nationale Ballet als het Nederlands Dans Theater was er behoefte aan een begeleidingsorkest voor de dans. De kans hiervoor diende zich aan toen medio 1965 het Orkest van de Nederlandse Opera werd opgeheven. Louis Stotijn, muzikaal leider van het NDT,  kreeg de opdracht een nieuw orkest samen te stellen uit oud-leden van het orkest van de Opera, aangevuld met jonge musici aan het begin van hun carrière.

Het eerste optreden van het orkest, op 6 oktober 1965 in de Koninklijke Schouwburg, bleef niet onopgemerkt: dagblad Het Vaderland kopte: “Triomf voor Louis Stotijn. Balletorkest maakte uitstekend debuut”. En hiermee kwam een eind aan de periode waarin met wisselende ensembles of met “muziek uit blik” moest worden gewerkt.

Het Balletorkest heef zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld als een dynamisch orkest dat muziek en dans verbindt  tot een betoverende ervaring. Het Balletorkest bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dat maakt het orkest ongekend flexibel en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest is een orkest met een eigen karakter, gedreven om steeds weer zijn missie te realiseren: ultieme synthese tussen muziek en dans.

Nieuwsbrief