Orkest | Instrumentgroepen | Instrumenten

Orkest | Instrumentgroepen | Instrumenten

Het Balletorkest is een echt begeleidingsorkest. Meestal begeleidt het ballet- en dansvoorstellingen, vandaar de naam. Het orkest is tijdens die voorstellingen voor het publiek moeilijk te zien, wat het zit dan in de orkestbak. Kijk maar:

In het filmpje speelt het orkest De Vuurvogel van Igor Stravinsky. De muziek is ooit geschreven voor een heel beroemde balletvoorstelling. Maar de muziek wordt nu ook uitgevoerd als concert of in speciale producties, zoals bijvoorbeeld in de voorstelling De Terugkeer van Hans en Grietje en het vertelconcert DVuurvogel. In deze familievoorstellingen spelen de musici, zoals dat meestal gebeurt tijdens concerten voor kinderen, niet in de orkestbak, maar staan ze samen met de acteurs op het toneel. In een heel andere opstelling dan in het filmpje, namelijk in verschillende kleinere en grotere groepjes.

Met een klein groepje muziek maken is anders dan in een groot orkest spelen. Je hoort elkaar veel beter, je houdt elkaar scherp in de gaten, je bent heel erg op elkaar ingespeeld, en er is meestal geen dirigent die de maat slaat. Het aantal mensen in zo’n muziekgroepje bepaalt de naam. Kijk maar:

– DUO – als twee mensen samenspelen
– TRIO – drie mensen
– KWARTET – vier mensen
– KWINTET – vijf mensen

Je begrijpt nu vast hoe het werkt, dus vul maar in:
– SEXTET – … mensen
– SEPTET – … mensen
– OCTET – … mensen
– NONET – … mensen

Voor 27 mensen is nog geen goede naam gevonden. Misschien weet jij er wel een!

Instrumentgroepen

De musici staan dus op het podium in allemaal verschillende groepjes. Als het orkest een concert geeft, zitten ze in een vaste volgorde: de orkestopstelling. Dan zijn alle instrumenten verdeeld in instrumentgroepen. Luister maar eens wat Maud, de fagottist van het orkest, over de verschillende groepen vertelt.


Maud noemde al veel instrumenten, maar weet je ook welke instrumenten horen bij de groep ‘koperblazers’? Kijk naar het volgende filmpje. Daar geeft Ward, de hoornist, het antwoord.

In een orkest zitten dus de volgende instrumentgroepen:
– strijkers
– houtblazers
– koperblazers
– slagwerk & harp

De strijkers:
strijkers


De houtblazers:
houtblazers

De koperblazers:

koper


Het slagwerk:

slagwerk


De harp:
harp2

Tutti

Alle groepen tezamen vormen het orkest. Als iedereen tegelijk speelt, noem je dat tutti. Dat is een Italiaans woord en betekent allemaal.

Luister maar:

 

Solo

Maar als één instrument apart speelt, noem je dat solo. Oók een Italiaans woord. Het betekent alleen. Hieronder kun je alle instrumenten solo beluisteren.

Viool
viool


Altviool
altviool


Cello
cello


Contrabas
contrabas


Fluit
fluit


Hobo
hobo


Klarinet
klarinet


Fagot
fagot

Hoorn
hoorn


Trompet
trompet


Trombone
trombone


Tuba
tuba


Harp
harp2


Pauken
pauken

 


Slagwerk
slagwerk

 

Creatures

De Notenkraker met Angela Schijf

De terugkeer van Hans & Grietje

Notenkraker en Muizenkoning

Nieuwsbrief