DANCING DUTCH

Het Balletorkest speelt:

DANCING DUTCH

Kylián / Van Manen / Dawson / Sidorova

Met de Nationale Ballet-première van Wings of Wax gaat een droom van veel Nationale Ballet-dansers in vervulling: eindelijk een werk te kunnen dansen van Jiří Kylián, een van de grootste choreografen van deze tijd. Geïnspireerd door de werking van de zwaartekracht en de beroemde mythe van Icarus tovert Kylián in dit ballet met beweging: ze is nooit voorspelbaar, ziet er nooit geforceerd uit en toch kan het oog nauwelijks volgen wat er allemaal gebeurt.

HUMOR EN AGRESSIE

Hans van Manens Concertante is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet, gezet op de Petite symphonie concertante van de in 2024 vijftig jaar geleden overleden Frank Martin. Zelfs in de meest wervelende solo’s en intense pas de deux getuigt het werk van de voor Van Manen zo karakteristieke geraffineerde eenvoud, visuele logica en muzikaliteit.

HEMELBESTORMEND BALLET

Een tweede belangrijke nieuwe aanwinst is ANIMA ANIMUS, dat David Dawson in 2018 creëerde voor het San Francisco Ballet. Het hemelbestormende ballet, gezet in Dawsons unieke stijl, verkent uiteenlopende tegenstellingen: virtuositeit versus menselijkheid, licht versus donker, individu versus groep, animus versus anima (het mannelijke aspect van de vrouw versus het vrouwelijke aspect van de man).

Milena Sidorova – die als Young Creative Associate al diverse succesvolle werken voor Het Nationale Ballet creëerde – tekent met een wereldpremière voor het vierde werk in Dancing Dutch.

RAYMONDA

Het Nationale Ballet, dirigent: Vello Pähn

FRIDA

Het Nationale Ballet, dirigent: Matthew Rowe

Nieuwsbrief