Dansers van Morgen 2022

Het Balletorkest speelt:

Dansers van Morgen 2022 Muziek van o.a. Bach, Richter en Poulenc

i.s.m. De Nationale Balletacademie en studenten van Arts Umbrella uit Vancouver

Onder de titel Dansers van Morgen vinden op 5 en 6 juli de jaarlijkse eindvoorstellingen van de Nationale Balletacademie plaats op het grote podium van Nationale Opera & Ballet. De studenten en leerlingen van de academie zijn onder meer te zien in werken van topchoreografen Crystal Pite (samen met studenten van het Canadese Arts Umbrella), William Forsythe en Hans van Manen. Daarnaast staan diverse klassieke choreografieën op het programma als ook een aantal nieuwe, speciaal voor de studenten en leerlingen gemaakte creaties. De voorstellingen worden live begeleid door Het Balletorkest onder leiding van chef-dirigent Matthew Rowe. Ook werken pianisten Thomas Beijer en Nicolas van Poucke en zanger/performer Joost Spijkers aan deze nieuwe editie van Dansers van Morgen.

Crystal Pite, William Forsythe, Hans van Manen
Een nieuwe aanwinst voor de Nationale Balletacademie is Crystal Pites The Seasons’ Canon, dat zij in 2016 voor het prestigieuze Ballet de l’Opéra National de Paris maakte. Een gemengde cast van in totaal 50 studenten van de Nationale Balletacademie en Arts Umbrella uit Vancouver zal tijdens deze editie van Dansers van Morgen twee delen uit Pites choreografie dansen. De hbo-studenten van de Nationale Balletacademie dansen voorts ook delen uit William Forsythes meesterwerk Artifact Suite, en ter gelegenheid van de aanstaande negentigste verjaardag van Hans van Manen (beschermheer van de Nationale Balletacademie) dansen de jonge leerlingen van NBA 2, 3 en 4 Unisono – Van Manens enige speciaal voor balletleerlingen gemaakte choreografie –op de Air van Bach.

Klassiek repertoire
Uiteraard worden de leerlingen en studenten dit jaar ook weer uitgedaagd in het klassieke balletrepertoire. Zo dansen hbo-studenten de beroemde pas de deux uit Marius Petipa’s negentiende-eeuwse meesterwerk Don Quichot. Van artistiek leider Ernst Meisner wordt het succesvolle Poulenc Suite teruggehaald, dat hij vorig jaar creëerde voor alle hbo-studenten. Speciaal voor dit ballet krijgt Het Balletorkest versterking van twee toppianisten: Thomas Beijer (winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2022) en Nicolas van Poucke (broer van balletsolist Timothy van Poucke). Daarnaast maakt Meisner een nieuwe choreografie voor de leerlingen van NBA 5, 6 en 7, gezet op Tsjaikovski’s beroemde Bloemenwals uit The Sleeping Beauty.

Werelddans en recente creaties van jonge choreografen
Zoals inmiddels traditie is, zijn de jongste leerlingen (NBA 1 t/m 4) wederom te zien in een nieuwe werelddanschoreografie van choreografe en docente Iva Lešić. Zij werkt hiervoor ditmaal samen met haar echtgenoot, zanger en performer Joost Spijkers. Daarnaast omvat Dansers van Morgen dit jaar twee recente werken van jonge talentvolle choreografen. Van de Canadese gaststudent Maya Smallwood wordt Harmless Banter gedanst, een van de hoogtepunten van de laatste editie van het Choreographic Project van de Nationale Balletacademie. De dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet vertolken If only I knew the right way van student Zoë Greten. Zij creëerde deze choreografie voor Shooting Stars, het programma waarmee de Junior Company deze en volgende maand op tournee door Nederland gaat. Greten viel al eerder op met haar creaties voor het Choreographic Project en haar deelname aan de Choreographic Academy van Het Nationale Ballet.

Dirigent: Matthew Rowe

Thomas Beijer en Nicolas van Poucke – piano
Joost Spijkers – zanger/performer

Speeldata:

  • 5 en 6 juli 2022 | Nationale Opera & Ballet

Bestel kaarten

Dorian

i.s.m. Het Nationale Ballet en ISH,
dirigent: Karel Deseure

Nieuwsbrief