Four Seasons

Het Balletorkest speelt:

Four Seasons

i.s.m. Het Nationale Ballet

Het programma Four Seasons presenteert nieuwe choreografieën van drie internationaal gevierde choreografen op werken van Max Richter, Leonard Bernstein en Marc André Dalbavie.

Max Richters sferische bewerking van Vivaldi ’s beroemde Vier Jaargetijden inspireerde David Dawson tot het maken van een groots ballet over de cyclus van het leven. De muziek kreeg een avant-garde upgrade, met akoestische en elektronische effecten. Het is Vivaldi’s muziek, maar niet zoals wij die kennen. Richter’s doel was om deze overbekende muziek te herontdekken, binnen te dringen en zich persoonlijk eigen te maken: “moleculen van de originele Vivaldi in een reageerbuis stoppen met een heleboel andere ingrediënten en dan wachten op een explosie”.

Leonard Bernsteins monumentale compositie Chichester Psalms, een eclectische mix van Hebreeuwse tekst, christelijke koormuziek en Broadway-jazz, vormde de inspiratiebron voor Yugen van Wayne McGrewgoren. Bernstein is als componist vooral bekend door zijn musicals, zoals de West Side Story, maar hij was ook een religieus bevlogen musicus, zoals blijkt uit de Chichester Psalms. Dit werk dankt zijn naam aan het festival waarvoor het geschreven is en waar het in 1965 in première ging. De drie delen bevatten ieder verschillende delen van psalmen, die in de Hebreeuwse taal worden gezongen. Bernsteins emotionele extravagantie komt tot uiting in de afwisseling van ruwe uitbarstingen en lyrische gedeelten.

Een nieuwe compositie van de Franse componist Marc André Dalbavie vormt de muzikale basis voor de wereldpremière van Four Seasons van de Spaanse choreograaf Juanjo Arqués. De in 1961 geboren Dalbavie studeerde in Parijs onder andere bij Pierre Boulez. Hij won de Prijs van Rome in 1994 en was tussen 1998 en 2000 componist in residence van het Cleveland Orchestra. In 2004, benoemde het Franse Ministerie van Cultuur hem tot Chevalier des Arts et Lettres. In 2014 werd zijn opera Charlotte Salomon uitgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele.

Voor alle drie choreografen van Four Seasons geldt dat het succes van hun werk – zo zeggen zij zelf – mede te danken is aan de bijzondere samenwerking met componisten, decor-, kostuum- en lichtontwerpers. David Dawson spreekt in deze samenhang zelfs van ‘gesamtkunstwerken’.

Dirigent: Matthew Rowe

Fotografie: Florian Johan

Speeldata:

  • 4, 7, 9, 11, 12, 14, 16, 19 april 2020 | Nationale Opera & Ballet Amsterdam

Bestel kaarten

Frida

i.s.m. Het Nationale Ballet

Giselle

i.s.m. Het Nationale Ballet

Standalone

i.s.m. Nederlands Dans Theater

Nieuwsbrief