FRIDA

Foto: Marta Syrko

Het Balletorkest speelt:

FRIDA

Het Nationale Ballet, dirigent: Matthew Rowe

Frida van de Colombiaans-Belgische choreografe Annabelle Lopez Ochoa is geïnspireerd op het levensverhaal van de intrigerende kunstenares Frida Kahlo. De Mexicaanse Kahlo liet zich niet weerhouden door het noodlot dat haar trof en streed fanatiek tegen taboes en voor vrouwenrechten. Haar schilderijen werden wereldberoemd.

Frida Kahlo (1907-1954) heeft allesbehalve een makkelijk leven gehad. Op haar zesde krijgt ze kinderpolio en op haar achttiende raakt ze levensgevaarlijk gewond waardoor haar bekken en ruggengraat voorgoed zijn beschadigd. Ter afleiding van de pijn en eenzaamheid, begint ze te schilderen, vooral kleurrijke zelfportretten. Op deze persoonlijke ‘dagboeken’ kan ze haar ziel blootleggen. Op 22-jarige leeftijd trouwt Frida met kunstenaar Diego Rivera. De twee schilderen elkaar 25 jaar lang, maar het is – mede door Rivera’s veelvuldige vreemdgaan – geen gelukkig huwelijk. In haar laatste levensjaren zegt Kahlo dat ze twee zware ongelukken in haar leven heeft gehad, “een waarin een tram me aanreed, het andere was mijn man. Mijn man was het ergste”.

Choreografe Annabelle Lopez Ochoa raakte na het zien van de film Frida (2002) in de ban van de Mexicaanse en verwerkte dit In haar ballet Broken Wings. Dat Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet, haar nu de kans geeft om haar ideeën vorm te geven in een grootschalige, nieuwe voorstelling, noemt zij ‘écht een droom die uitkomt’.

De Brit Peter Salem, bekend van zijn muziek voor moderne dans, film en theater, zal de theatrale compositie die hij voor Broken Wings schreef uitbreiden tot een langer muziekstuk, waarbij hij ook Mexicaanse instrumenten wil gebruiken. Hij is een veelgevraagd componist en werd in 2016 onderscheiden met de Sky Arts Dance Award en won de eerste prijs voor Best Television Programme Music bij de Music and Sound Awards 2016.

Dirigent: Matthew Rowe

 

GISELLE

Het Nationale Ballet, dirigent: Ermanno Florio

RAYMONDA

Het Nationale Ballet, dirigent: Vello Pähn

Nieuwsbrief