Hans van Manen 90

Beeld: Bart Hess

Het Balletorkest speelt:

Hans van Manen 90 Muziek: Beethoven, Martin en Daniël-Lesur 

i.s.m. Het Nationale Ballet

Hans van Manen op tournee

Op 11 juli 2022 viert de grootmeester van de Nederlandse dans, Hans van Manen, zijn negentigste verjaardag. Het Nationale Ballet en Balletorkest vieren dat uitgebreid met drie juwelen uit het omvangrijke oeuvre van de grootmeester.

Grosse Fuge (1971) Muziek: Ludwig von Beethoven

Van Manens sublieme choreografie Grosse Fuge, op Beethovens gelijknamige strijkkwartet, werd na de première in 1971 uitgeroepen tot ‘meest belangwekkende Europese ballet van het decennium’. Vandaag de dag heeft dit zinderende dubbelkwartet nog altijd niet aan populariteit afgedaan. Grosse Fuge is een van de meest uitgevoerde Van Manen-balletten wereldwijd.

Metaforen (1965) Muziek: Jean Yves Daniël-Lesur

Hoewel het ballet Metaforen ruim 55 jaar geleden werd gemaakt, zijn alle elementen van Van Manens meesterschap in dit werk al aanwezig, zoals zijn volstrekte helderheid in concept en bewegingstaal. Metaforen is opgezet als een klassiek ballet, maar gaandeweg ontvouwt zich een geraffineerd vormenspel vol onverwachte wendingen. Spraakmakend was destijds het mannenduet, door velen als provocerend opgevat, terwijl Van Manen slechts wilde aantonen dat een pas de deux net zo goed door twee mannen kan worden gedanst.

Suspense in Concertante (1994) Muziek: Frank Martin

Voor Concertante liet Van Manen zich in 1994 inspireren door de Petite Symphonie Concertante van de Zwitserse componist Frank Martin. Het is een fascinerend, met humor en agressie doorspekt ballet dat getuigt van de voor Van Manen zo typerende geraffineerde eenvoud, visuele logica en muzikaliteit. Concertante heeft dat wat bij thrillers als ‘suspense’ wordt aangeduid: er broeit iets, er borrelt iets, en je kunt er niet precies je vinger opleggen.

Dirigent Jonathan Lo

Speeldata:

  • Van 7 mei t/m 22 mei 2022 in diverse theaters door het land

Bestel kaarten

Dorian

i.s.m. Het Nationale Ballet en ISH,
dirigent: Karel Deseure

Nieuwsbrief