Mata Hari

Beeld: Petrovsky & Ramone

Het Balletorkest speelt:

Mata Hari muziek Tarik O’Regan

i.s.m. Het Nationale Ballet

Op 15 oktober 2017 is het precies honderd jaar geleden dat  Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde- als spionne werd geëxecuteerd. Het verhaal van de Nederlandse spionne én danseres, beroemd over de hele wereld,  spreekt meer dan ooit  tot de verbeelding.

In het voorjaar van 2016 ging Mata Hari van Ted Brandsen, choreograaf en artistiek directeur van Het Nationale Ballet, met groot succes in première. De Britse componist Tarik O’Regan schreef speciaal voor Mata Hari en Het Balletorkest nieuwe muziek. Deze herfst kruipt Het Balletorkest weer in de wereld van Mata Hari, lees hier hoe deze tot stand is gekomen.

Het leven van Mata Hari

Margaretha Geertruida Zelle werd geboren in Leeuwarden. Na een mislukt huwelijk besloot ze om naar Parijs te verhuizen. Daar werd ze binnen de kortste keren een van de meest gewilde danseressen. Ze trad op in elke grote Europese stad. Als courtisane had ze verhoudingen met hoge officieren, politici en andere invloedrijke mannen. Deze contacten, gecombineerd met het feit dat ze uit het neutrale Nederland kwam en dus ongehinderd grenzen kon oversteken, leidden in de Eerste Wereldoorlog tot verdenkingen. Mata Hari werd in 1917 door de Fransen gearresteerd en beschuldigd van spionage. Hoewel er geen echt bewijs was, werd ze schuldig bevonden en gefusilleerd.

Dirigent: Matthew Rowe

In de pers

  • ‘De succesvolle Engelse componist Tarik O’Regan laat een even eclectische als toegankelijke mix klinken van Stravinskyritmes, Parijse revuemuziek en Indonesische gamelan.’ – Parool, 8 februari 2016
  • ‘Muziek is dienend en welluidend.’ – NRC Handelsblad, 8 februari 2016
  • ‘Each emotion has a clear melodic idea attached to it, but they’re rarely distinct.’ – Tarik O’Regan in A-mag januari 2016.

Speeldata:

  • 14, 16, 17, 19, 23, 24, 26, 28, 30, 31 oktober
  • 2, 3 november 2021| Nationale Opera&Ballet

Bestel kaarten

Stop de tijd

Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman

Dawson

i.s.m Het Nationale Ballet, dirigent Koen Kessels

The Sleeping Beauty

i.s.m Het Nationale Ballet, choreografie: Marius Petipa / productie en regie Sir Peter Wright,
dirigent: Koen Kessels

Nieuwsbrief