Raymonda

beeld: Bart Hess

Het Balletorkest speelt:

Raymonda Muziek: Alexander Glazoenov

i.s.m. Het Nationale Ballet

Nieuwe productie van beroemde balletklassieker

Het Balletorkest speelt voor het eerst de balletmuziek van Raymonda, gecomponeerd door de Russische componist Alexander Glazoenov.

Het Nationale Ballet en Balletorkest presenteren Marius Petipa’s legendarische ballet Raymonda, in een geheel nieuwe versie van adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean. De grootschalige productie toont de klassieke ballettechniek in haar meest zuivere en veeleisende vorm, en krijgt in de versie van Beaujean een verrassend nieuw verloop van het verhaal. Jérôme Kaplan, bekend van zijn prachtige aankleding van Don Quichot, ontwerpt de decors en kostuums.

Alexander Glazoenov

De Russische componist Alexander Glazoenov had rond 1900 een belangrijke rol als dirigent en toondichter in het Europese muziekleven. Hij behoorde tot de generatie na Tsjaikovski en Rimski-Korsakov. Glazoenov voltooide zijn eerste negen symfonieën toen hij 16 jaar was. Naast symfonieën componeerde hij balletstukken en werken voor verschillende instrumenten. Glazoenov was bijzonder geïnteresseerd in de specifieke kenmerken van instrumenten waarvoor hij componeerde. Vanuit deze passie leerde hij diverse instrumenten zelf te bespelen. Zijn begrip van de technische mogelijkheden van de instrumenten klinkt dan ook door in zijn werken.

Op de wereldtentoonstelling in Parijs (1889) maakte hij als dirigent zijn eigen muziek en die van zijn Russische collega’s internationaal bekend door deze op de lessenaars te zetten tijdens de Russische concerten. Glazoenov was bevriend met Tsjaikovski. Toen Glazoenov de muziek van Raymonda (1898) componeerde voor meesterchoreograaf Marius Petipa was Tsjaikovski al overleden. De kwaliteit van de laatromantische muziek heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de blijvende populariteit van het werk.

Dirigent: Vello Pähn

Speeldata:

  • 3,6,8,10,13, 14, 16, 17, 19, 20 en 23 april 2022| Nationale Opera & Ballet Amsterdam

Bestel kaarten

Stop de tijd

Martin Fondse, Margriet Sjoerdsma, Vrouwkje Tuinman

Dawson

i.s.m Het Nationale Ballet, dirigent Koen Kessels

The Sleeping Beauty

i.s.m Het Nationale Ballet, choreografie: Marius Petipa / productie en regie Sir Peter Wright,
dirigent: Koen Kessels

Nieuwsbrief