Transatlantic

Het Balletorkest speelt:

Transatlantic

i.s.m. Het Nationale Ballet

BALLET MET EEN SHOT ADRENALINE
Ze wonen in New York, Londen, Berlijn en Amsterdam, maar delen eenzelfde passie: vertrekkend vanuit de klassieke techniek leiden ze het ballet nieuwe, ongekende richtingen op. In Transatlantic brengt Het Nationale Ballet vier jonge ‘rebellen van de dans’ van beide kanten van de Atlantische Oceaan samen. Justin Peck, George Williamson, David Dawson en Ernst Meisner tonen u met Transatlantic de ‘state of the art’ van het eenentwintigste-eeuwse ballet.

Justin Peck – Year of the Rabbit
Muziek: Sufjan Stevens – Enjoy Your Rabbit
In een arrangement voor strijkorkest van Michael P. Atkinson

Singer-songwriter en multi-instrumentalist Sufjan Stevens (Detroit, 1975) bracht in 2001 zijn album Enjoy Your Rabbit uit. Een verzameling van elektronische composities geïnspireerd door de symbolen van de Chinese Dierenriem. Het elfde nummer ‘Enjoy Your Rabbit’ is door Michael P. Atkinson bewerkt voor strijkorkest en is het meest conventionele van alle composities. Het vormt de muzikale basis van Justin Pecks choreografie Year of the Rabbit.

George Williamson
Muziek: Donnacha Dennehy –  Crane (2009)

De muziek van de Ierse componist Donnacha Dennehy (1970) wordt omschreven als een kruising tussen het euro-minimalisme van Louis Andriessen, de microtonale harmonieën van Gérard Grisey en de soms ordeloze wildheid van zijn landgenoot Gerald Barry. Het verhalende Crane uit 2009 laat zich met zijn spannende ritmische verscheidenheid uitstekend lenen voor de dans.

David Dawson – Overture
Muziek: Szymon Brzóska – Overture

Voor componist Szymon Brzóska (Poznan-Polen, 1981) vormt de synergie tussen muziek, dans, theater en film de leidraad in zijn werken. Zijn muziek, diep geworteld in de traditie van de klassieke muziek en voorzien van een vleugje minimalisme, beweegt zich naar eigen zeggen tussen hedendaagse avant-garde en tonaliteit. Met emoties als inspiratiebron brengt hij een rijk palet aan kleuren en een vaak intieme en persoonlijke sfeer tot stand. De samenwerking met David Dawson is gebaseerd op een wederzijds streven naar harmonieuze verbondenheid tussen dans en muziek. Zo vloeien in Overture beweging, beeld en muziek samen. In directe samenspraak met de choreograaf is een compositie gecreëerd vol emotionele dynamiek, met felle, onrustige Stravinsky-achtige klanken die de dansers tot het uiterste drijven. Van de repetitie en voorstelling in 2013 zijn opnames gemaakt.

In de pers:

‘Het Nationale Ballet richt zich in Transatlantic op topstukken van jonge choreografen’ – Volkskrant, 13 juni 2016

‘Internationale choreografen frissen de traditie op’ – Trouw, 13 juni 2016

‘Kundige choreografieën houden aandacht niet vast’ – Theaterkrant.nl, 11 juni 2016

‘Dynamisch en speels Transatlantic’ – Noordhollands Dagblad, 13 juni 2016

Recensie Transatlantic – Zubb.nl, 12 juni 2016

Transatlantic: An energetic summer finale’ – Bachtrack.com, 12 juni 2016

Speeldata:

  • 11, 17, 19, 22, 23, 25, 26 juni 2016

Bestel kaarten

Requiem

i.s.m. Het Nationale Ballet

Nieuwsbrief